Flere forsyninger og kommuner landet over er gået sammen om produktionen af en 3D-animationsfilm om klimavand. Budskabet er ”Vand i kælderen”. Filmen giver borgerne de nødvendige værktøjer til at forstå og forberede sig på udfordringer som stigende grundvand, kraftig regn eller forstoppede kloakker.
Målet er, at støtte borgere i udsatte områder, så de er bedst muligt rustet til at beskytte deres hjem og kender rammer og ansvarsfordeling. Samtidigt signalerer filmen rettidig omhu, der giver et signal om, at kommune/forsyning tager forholdene alvorligt.
Store mængder regnvand bliver i stigende grad en udfordring for mange. Derfor har flere forsyningsselskaber og kommuner samarbejdet om at skabe en informativ 3D-animationsfilm om emnet. Filmen vejleder og inspirerer til private løsninger, der kan hjælpe med at styre vandet, f.eks. regnvandsbede og andre belægningstyper. Animationen viser tydeligt, hvordan man kan tilbageholde vandet på egen grund og derved beskytte både dit hjem og fællesområder mod oversvømmelser.
Stigende vandstand og risiko for stormflod betyder, at Odsherred Kommune bør sikre Nykøbing Sj og et nærliggende sommerhusområde mod oversvømmelser.
Derfor ønskede kommunen at skabe interesse for en kommende kystsikring blandt borgerne – især i de områder, der vil blive ramt af en stormflod, for de vil i sidste ende skulle være med til at finansiere projektet.
Fælles proces og kampagne for Svendborg Kommune og Vand og Affald om at sikre sig imod ekstremregn.
Efter en workshop med nøglemedarbejdere fra kommunen og forsyningen har Tankegang udarbejdet materiale til nettet, sociale medier og til præsentationer. Det viser, hvad den enkelte grundejer kan gøre for at sikre sig bedst muligt, hvad kommunen gør og hvad Vand og Affald gør.
Det bærende element er en interaktiv pdf og webfil, som viser de mest gængse problemer med ekstremregn i by og på land.
Hold vand tilbage og skab biodiversitet i din have. Du kan endda spare penge på det.
Det er budskabet i en kampagne, som Tankegang hjælper Tårnby Forsyning og Tårnby Kommune med.
Interessen er meget stor hos haveejerne, og trods Corona har der været rigtig mange deltagere til to arrangementer, hvor borgerne kunne få tips og idéer til at arbejde med vand i haven. Det ene var hos forsyningen og det andet hos en privat husejer, der allerede har arbejdet med vand og biodiversitet i haven.
14 forsyninger landet over står bag en fælles film om overløb, som Tankegang har produceret. Det er en lille tegnefilm i 3D-animation.
Før, under og efter
Teknikken giver mulighed for at forklare og vise processen før, under og efter et overløb på en pædagogisk og letforståelig måde.
Fakta om overløb
Formålet med filmen er at formidle fakta om overløb: Hvorfor er de lavet? Hvordan fungerer de? Hvordan kan vi sikre mindre overløb i fremtiden?
Som mange andre kommuner i Danmark, oplever Varde Kommune stigende udfordringer med klimavand i kommunens sommerhusområder.
Varde Kommune ligger i den del af landet, hvor der falder mest nedbør. Vi kan ikke stoppe vandet, til gengæld kan vi forvente at der i fremtiden kommer mere.
Varde kommune ønsker at udbrede forståelsen for det, vi oplever. Større forståelse gør det langt nemmere at løse udfordringerne med klimavand. Samtidigt skal kommunikationsindsatsen være handlingsanvisende i forhold til de problemområder, den enkelte sommerhusejer oplever.